Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzyb.

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszna, a zapach jaki roznosi się w czasie zapiekania - cudo!

Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzyb.

Składniki:

Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzyb.

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,50 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
  • 20 dag żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzyb.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę.Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C