Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzyb.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę.Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C
Natala1210
Henia
Natala, dziękuję!
elzbieta8960
zewa
Henia
Nie ma problemu, wystarczy, zapraszam!
Babciagramolka
A tak poważnie ślicznie sie zapiekła. A przyprawę użyłaś tą ,, Cykorii " o której rozmawiałyśmy ?
Henia
Już wysłana! Próbuj!
Henia
Widocznie kurier zjadł! Już powinna być u Ciebie! A przyprawa, tak, ta z Cykorii. Dobra jest!
evita0007
Henia
Tak, mogą być każde grzybki. Smacznego!
evita0007
kwiatula