Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekanka
Jajka gotujemy an twardo. W tym czasie ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w plastry grubości około 3-4 milimetrów. . Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki, a następnie na pół. Kroimy kiełbasę i pomidory. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i także kroimy w plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy 1 łyżką oleju. Na dnie wykładamy pokrojone w plastry ziemniaki, następnie cebulę, jajko, wędlinę, po czym układamy kolejną taką samą warstwę zaczynając od ziemniaków. Na koniec kładziemy pokrojone w plastry pomidory. Czas na przygotowanie sosu, którym zalejemy zapiekankę. Pół szklanki zimnej wody mieszamy z połową szklanki śmietany, dodajemy łyżkę oleju oraz przyprawy: oregano, pieprz i sól. Zalewamy zapiekankę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapikamy 10 minut. Podajemy posypaną szczypiorkiem.