światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Jesienna zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka, której kolory przypominają piękną złotą jesień.

Jesienna zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka
Jajka gotujemy an twardo. W tym czasie ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w plastry grubości około 3-4 milimetrów. . Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki, a następnie na pół. Kroimy kiełbasę i pomidory. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i także kroimy w plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy 1 łyżką oleju. Na dnie wykładamy pokrojone w plastry ziemniaki, następnie cebulę, jajko, wędlinę, po czym układamy kolejną taką samą warstwę zaczynając od ziemniaków. Na koniec kładziemy pokrojone w plastry pomidory. Czas na przygotowanie sosu, którym zalejemy zapiekankę. Pół szklanki zimnej wody mieszamy z połową szklanki śmietany, dodajemy łyżkę oleju oraz przyprawy: oregano, pieprz i sól. Zalewamy zapiekankę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapikamy 10 minut. Podajemy posypaną szczypiorkiem.
Jesienna zapiekanka
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, po czym wykładamy poszczególne warstwy.
Jesienna zapiekanka
Ugotowane na twardo jajka świetnie uzupełniają smak zapiekanki.
Jesienna zapiekanka
Całość równomiernie polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
Jesienna zapiekanka
Zapiekankę posypujemy żółtym serem pod koniec pieczenia.