SUPERPRZEPIS

Jesienna i złocista szarlotka

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Jesienna i złocista szarlotka Więcej zdjęć (5)

To pyszna jesienna propozycja szarlotki. Poza jabłkami dodałam do niej gruszki, a do ciasta dynię, która nadała mu pięknego koloru.

Składniki:

Jesienna i złocista szarlotka

CIASTO na kwadratową tortownicę

  • 400 gram mąki,
  • 170 gram masła,
  • 150 gram gęstego puree z dyni,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Jesienna i złocista szarlotka

ETAP 1

Jesienna, złocista szarlotka
Na stolnicę wykładamy składniki ciasta

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, masło oraz dynię. Składniki ciasta zagniatamy.

ETAP 2

Jesienna, złocista szarlotka
Gotowe, podzielone na dwie części ciasto schładzamy

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy. Ciasto jest „luźniejsze” niż zwykłe kruche przez dodatek dyni, dlatego też musimy je dobrze schłodzić. Dłużej schładzamy górne ciasto, by dobrze było nam je zetrzeć.

ETAP 3

Jesienna, złocista szarlotka
Kaszą manną posypujemy rozwałkowane ciasto

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manna.

ETAP 4

Jesienna, złocista szarlotka
Owoce posypujemy cynamonem według uznania

Owoce (gruszki i jabłka) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy równą warstwą na ciasto. Ich wierzch oprószamy cynamonem.

ETAP 5

Jesienna, złocista szarlotka
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta

Na owoce ścieramy drugą część ciasta.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45-50 minut w 180°C.
Gotową wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

szarlotka