Sposób przygotowania:
Jesienna i złocista szarlotkaETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, masło oraz dynię. Składniki ciasta zagniatamy.
ETAP 2
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy. Ciasto jest „luźniejsze” niż zwykłe kruche przez dodatek dyni, dlatego też musimy je dobrze schłodzić. Dłużej schładzamy górne ciasto, by dobrze było nam je zetrzeć.
ETAP 3
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manna.
ETAP 4
Owoce (gruszki i jabłka) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy równą warstwą na ciasto. Ich wierzch oprószamy cynamonem.
ETAP 5
Na owoce ścieramy drugą część ciasta.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45-50 minut w 180°C.
Gotową wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
ilka222