Sposób przygotowania:
Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Ziemniaki obrałam i umyłam. Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z pestkami. Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią odcisnęłam z soku, który odlałam. Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam. Natkę pietruszki i tymianek opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek, natkę posiekałam. Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko, koncentrat pomidorowy i mąkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałam na gorąco.