edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jesienne, bo z dodatkiem wyrośniętej cukinii i papryki. Miła odmiana od tradycyjnych placków

Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe

 

  • 50 dag ziemniaków
  • kawałek wyrośniętej cukinii – po obraniu i usunięciu pestek ważył 20 dag
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 1 mała cebula cukrówka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mała łyżeczka igiełek świeżego tymianku
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duże jajko
  • 10 dag mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Ziemniaki obrałam i umyłam. Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z pestkami. Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią odcisnęłam z soku, który odlałam. Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam. Natkę pietruszki i tymianek opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek, natkę posiekałam. Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko, koncentrat pomidorowy i mąkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałam na gorąco.
Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Przygotowane składniki umieściłam w misce.
Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Masę dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Masę nakładałam łyżką na rozgrzany olej formując placuszki.
Jesienne placki ziemniaczano-cukiniowe
Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor.