Sposób przygotowania:
Jeżyk
Upiecz 2 duże biszkopty (średnica 26cm). Następnie za pomocą długiego i ostrego noża przekrój poziomo aby otrzymać 3 krążki. Porozkładaj na blacie. W tym czasie ugotuj budyń czekoladowy i zieloną galaretkę. Wystudź zarówno budyń jak i galaretkę. Jak budyń już wystygnie dodaj do niego margarynę/masło i utrzyj na krem. FORMY DO JEŻA ( kształt migdałka ) wymiar od centymetra-linijka szkolna: 1 - 29 cm długi w najszerszym miejscu 17cm - jest to podstawa jeża 2 - 26 cm długi w najszerszym miejscu 16 cm 3 - 24 cm długi, szer. w najszerszym miejscu 15 cm 4 - 23 cm długi, szer.w najszerszym m-scu 14 cm 5 - 20 cm długi, szer. w najszerszym m-scu 12,5 cm 6 - 16,5 cm długi, szer. w najszerszym m-scu 10 cm 7 - 14,5 cm długi, szer w najszerszym m-scu 8,5 cm Wycinamy z zimnego biszkopta 7 migdałków. Podstawą jest migdałek nr 1, następnie smarujemy kremem, nakładamy nr 2 znów krem i tak do 7. Na samą górę kładziemy pokruszony biszkopt aby usypać górkę ( plecki jeżyka). Całość smarujemy kremem. Z jednej strony przy podstawie, wykrawamy pyszczek jeżyka.Migdały parzymy, kroimy w igiełki. Zaczynamy nakłuwać jeżyka kolcami. Na koniec kładziemy ziele angielskie jako nos a kawę jako oczy. Galaretkę kroimy w kostkę i kładziemy wokół jeżyka. Jabłka myjemy, jedno kładziemy na jeżyku, drugie obok. Smacznego
marietta
kasperki2
zapraszam na degustację z filiżanką świeżo zaparzonej kawusi :)
agabi22
kasperki2
:)
iziona
kasperki2
dziękuję :)
Tit
kasperki2
smakował też super....
cherry
kasperki2
zapraszam do spróbowania wykonania samodzielnie :)
Natala1210