Sposób przygotowania:
Jeżyki
Przygotować wszystkie niezbędne składniki. Owoce opłukać pod bieżąca wodą na sicie, odsączyć i osuszyć. Sparzyć jajka, oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą wcześniej mąkę, cukier waniliowy, rum. Ciasto dzielimy na połowę , do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasta wykładamy do okrągłych foremek natłuszczonych masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. około 180-190 stopni C przez około 20- 30 minut. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem. Wyjąć biszkopty, ostudzić je i nadać im kształt jeża, wierzch jeży smarujemy kremem . Ze słupków migdałowych robimy kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Ozdabiamy owocami owocami.
kasiunia.1981