agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jeżyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeże są pyszne i stanowią piękną dekorację stołu podczas każdej ceremonii oraz imprezy.

Jeżyki

Składniki:

Jeżyki

 

  • sól 1 szczypta
  • mąka pszenna 20 dkg
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 3 szt
  • kakao 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • rum 3 łyżki
  • krem czekoladowy 1 opak
  • czereśnie do dekoracji 10 szt
  • cukierki kolorowe 0,5 opak
  • migdały słupki 2 opak

Sposób przygotowania:

Jeżyki
Przygotować wszystkie niezbędne składniki. Owoce opłukać pod bieżąca wodą na sicie, odsączyć i osuszyć. Sparzyć jajka, oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą wcześniej mąkę, cukier waniliowy, rum. Ciasto dzielimy na połowę , do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasta wykładamy do okrągłych foremek natłuszczonych masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. około 180-190 stopni C przez około 20- 30 minut. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem. Wyjąć biszkopty, ostudzić je i nadać im kształt jeża, wierzch jeży smarujemy kremem . Ze słupków migdałowych robimy kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Ozdabiamy owocami owocami.

Tagi:

jajko jajka