MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Śledzie w cieście 2-kolorowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzie w cieście a'la naleśnikowym w dwóch kolorach, które bardzo polecam na wigilijny i świąteczny stół. Smak przypadnie do gustu nawet osobom, które za śledziami nie przepadają.

Śledzie w cieście 2-kolorowym

Składniki:

Śledzie w cieście 2-kolorowym

Składnik główny

Ciasto

Dodatkowo

  • Olej do smażenia
  • opcjonalnie proszek z czerwonego buraka lub inny naturalny barwnik

Sposób przygotowania:

Śledzie w cieście 2-kolorowym
Śledzie należy opłukać z solonej zalewy i dwukrotnie wymoczyć w zimnej wodzie z nadmiaru soli.

Można je zostawić w całości lub pokroić na kawałki i zamarynować przez 20-30 minut w soku z połowy cytryny.

Z podanych składników przygotowujemy ciasto a'la naleśnikowe.

Śledzie zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Ciasto naleśnikowe można, zabarwić - ja dodałam proszek z czerwonego buraka.

Ale można pokusić się o inne kolory, np. zielony przy użyciu młodego, zielonego jęczmienia. 

Jeśli barwimy sokiem/płynem może zajść potrzeba dodania więcej mąki.