Sposób przygotowania:
Jeżynowy obłoczekPrzygotowanie masy na biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku ubijając dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy lekko masę i dodajemy masę krówkową.
Pieczenie biszkoptu
Przekładamy masę do blaszki max. 20 cm długości wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt przez 20 min. w temp. 170 stopni. W wyjęciu dzielimy na dwie części.
Przygotowanie jeżyn
Jeżyny należy zmiksować, a następnie przecedzić przez gazę tak, aby pozbyć się ziaren z miąższu.
Przygotowanie masy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy białka do śmietany.
Wykonanie pierwszej masy
Masę należy przedzielić na dwie części i do pierwszej dodać masę krówkową.
Przygotowanie drugiej masy
Do drugiej części białej masy dodajemy jeżyny i mieszamy.
Przekładanie biszkoptu masą
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Dodajemy po połowie do jednej i drugiej masy. Pierwszą część biszkoptu układamy w blaszce i wykładamy masę krówkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę
jeżynową. Dekorujemy rozpuszczoną w śmietanie czekoladą. Chłodzimy.