iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Jeżynowy obłoczek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do upieczenia tego ciasta zainspirowały mnie rosnące w moim ogrodzie jeżyny. Wyszedł pyszny delikatny jak obłoczek deser. Biszkopt jest puszysty pomimo, że nie dodałam proszku do pieczenia, za to zyskał aromat dzięki masie krówkowej.

Jeżynowy obłoczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jeżynowy obłoczek

biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki masy krówkowej.

 

  • 30 dag jeżyn,
  • 1/2 litra śmietany 36%,
  • 5 białek,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki masy krówkowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Dekoracja

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 4 łyżki śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Jeżynowy obłoczek

Przygotowanie masy na biszkopt

Jeżynowy obłoczek
Porcje masy krówkowej należy delikatnie dodawać do całości.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku ubijając dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy lekko masę i dodajemy masę krówkową.

Pieczenie biszkoptu

Jeżynowy obłoczek
Biszkopt należy równo przedzielić za pomocą nitki.

Przekładamy masę do blaszki max. 20 cm długości wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt przez 20 min. w temp. 170 stopni. W wyjęciu dzielimy na dwie części.

Przygotowanie jeżyn

Jeżynowy obłoczek
Sok z jeżyn należy przez gazę przecedzić na talerz.

Jeżyny należy zmiksować, a następnie przecedzić przez gazę tak, aby pozbyć się ziaren z miąższu.

Przygotowanie masy

Jeżynowy obłoczek
Białka z ubitą śmietaną należy dodawać bardzo delikatnie.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy białka do śmietany.

Wykonanie pierwszej masy

Jeżynowy obłoczek
Masa powinna być bardzo lekka i brązowa.

Masę należy przedzielić na dwie części i do pierwszej dodać masę krówkową.

Przygotowanie drugiej masy

Jeżynowy obłoczek
Masa powinna być w kolorze fioletowym dzięki jeżynom.

Do drugiej części białej masy dodajemy jeżyny i mieszamy.

Przekładanie biszkoptu masą

Jeżynowy obłoczek
Po przełożeniu biszkoptów masami należy udekorować ciasto.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Dodajemy po połowie do jednej i drugiej masy. Pierwszą część biszkoptu układamy w blaszce i wykładamy masę krówkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę
jeżynową. Dekorujemy rozpuszczoną w śmietanie czekoladą. Chłodzimy.