jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Serniczki jeżynowe ekspresowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To szybki serniczek z masy serowej gotowanej i warstwy przecieru jeżynowego między kruchymi herbatniczkami.

Serniczki jeżynowe ekspresowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczki jeżynowe ekspresowe

 

  • około 4 paczek herbatników Petit-Beurre
  • 1/2 kg jeżyn
  • cukier do smaku
  • 500 ml serka homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • polewa czekoladowa
  • listki mięty do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Serniczki jeżynowe ekspresowe
Myjemy jeżyny. Odkładamy kilka do dekoracji. Pozostałe wsypujemydo garnka, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok rozgotowujemy je po czym przecieramy przez sito. Na małym ogniu odparowujemy przecier mieszając, by się nie przypalił. Po ostudzeniu przekładamy przecierem jeżynowym dwie warstwy herbatników - będzie stanowił spód sernika. Przygotowujemy masę serową. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło , gdy się rozpuści dodajemy serek, cukier puder - mieszamy . Gotujemy masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak. Studzimy masę mieszając, by nie zrobił się kożuch. Rozkładamy masę serową na sklejonych masą jeżynową herbatnikach. Nakrywamy masę trzecią warstwą herbatników. Rozpuszczamy polewę czekoladową i polewamy nią herbatniki. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Podajemy serniczki pokrojone w trójkąty udekorowanelistkami mięty.
Serniczki jeżynowe ekspresowe
Przygotowujemy masę serową z sera homogenizowanego i budyniu.
Serniczki jeżynowe ekspresowe
Jeżyny wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem.
Serniczki jeżynowe ekspresowe
Rozpuszczamy polewę czekoladową i polewamy nią herbatniki.

Tagi:

beza bezy