Sposób przygotowania:
Serniczki jeżynowe ekspresowe
Myjemy jeżyny. Odkładamy kilka do dekoracji. Pozostałe wsypujemydo garnka, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok rozgotowujemy je po czym przecieramy przez sito. Na małym ogniu odparowujemy przecier mieszając, by się nie przypalił. Po ostudzeniu przekładamy przecierem jeżynowym dwie warstwy herbatników - będzie stanowił spód sernika. Przygotowujemy masę serową. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło , gdy się rozpuści dodajemy serek, cukier puder - mieszamy . Gotujemy masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak. Studzimy masę mieszając, by nie zrobił się kożuch. Rozkładamy masę serową na sklejonych masą jeżynową herbatnikach. Nakrywamy masę trzecią warstwą herbatników. Rozpuszczamy polewę czekoladową i polewamy nią herbatniki. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Podajemy serniczki pokrojone w trójkąty udekorowanelistkami mięty.
dża
jaNina
A ten jest szybki bo gotowany i z nutka owocową. Wyszedł bardzo smaczny :)
Natala1210
alicja.gotuje