Sposób przygotowania:
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Zagotować mleko z wodą i szczyptą soli. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu. Ugotowany ryż przestudzić. Jabłka umyć i obrać ze skórek. Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do jabłek dodać 1 szklankę cukru,cynamon i wymieszać. Do ugotowanego ryżu dodać jabłka z cukrem i cynamonem,masło i wymieszać. Formę z kominkiem do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ryż z jabłkami wyłożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piec około 40 minut. Jeżyny przebrać,umyć i odsączyć. Włożyć jeżyny do garnka,dodać pozostały cukier,cukier waniliowy i wszystko razem zmiksować. Sos zagotować. Babkę podzielić na porcje,ułożyć na talerzach i polać sosem jeżynowym. Smacznego!