Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Jeżyny w kopertach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodkie i z niespodzianką - takie koperty na pewno każdy chciałby dostać!

Jeżyny w kopertach

Składniki:

Jeżyny w kopertach

 

  • Ciasto francuskie mrożone
  • 20 dag jeżyn;
  • 1 jajko;
  • 1 białko;
  • 3 łyżki cukru;
  • Kisiel wiśniowy;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jeżyny w kopertach
2 białka ubić dodać stopniowo cukier, dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać kisiel, wymieszać i dosypać jeżyny. Ostrożnie wymieszać. Ciasto francuskie, rozmrozić, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 10 cm . Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczką porcję masy, brzegi zlepić jak kopertę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200 o C przez ok. 20 min. Wystudzone posypać cukrem pudrem.