anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Porcji smacznych jabłek w pysznym delikatnie karmelowym sosie podanych z puszystym jogurtem na pewno nikt się nie oprze.

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, następnie wsypać cukier, a gdy się roztopi dodać jabłka. Smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając, żeby wszystkie jabłka pokryły się powstałym karmelem. Dodać pozostały sok z cytryny, wymieszać i smażyć już tylko chwilę. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Schłodzony jogurt zmiksować z domowym cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią. Wystudzone jabłka przekładać do szklanek lub miseczek, następnie porcję jogurtu. Desery dekorować świeżymi malinami i migdałami w płatkach.