szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Jogurtowa babka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna i puszysta babka to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego przygotowuję ją nie tylko na święta.

Jogurtowa babka

Składniki:

Jogurtowa babka

 

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki wrocławskiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowa babka
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, wlewać stopniowo olej. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować wszystko na puszystą masę. Przełożyć ciasto do formy do babki i piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 50 - 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.