WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka sypana to ciasto warstwowe bez jajek. Składniki na ciasto wsypuje się bezpośrednio do blachy i przekłada startymi jabłkami. Ciasto jest przepyszne, dla mnie jest to najlepszy przepis na szarlotkę.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana

ETAP 1:

Wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i dokładnie wymieszać a następnie podzielić na 3 równe części.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste to można odcedzić trochę z soku, jeśli natomiast są bardzo suche to można dolać trochę soku jabłkowego. Trzeba się tu kierować wyczuciem. Ja z reguły ani nie dolewam soku ani nie odciskam z soku i jest ok. Jabłka wymieszać z cynamonem.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać pierwszą część składników sypkich i trochę wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, wysypać równomiernie drugą część składników sypkich, położyć drugą część jabłek i wysypać trzecią część składników sypkich. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła.

Ciasto piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka sypana
szarlotka sypana po upieczeniu i wystudzeniu przekrojona na pół
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana po upieczeniu i wyjęciu z formy
Szarlotka sypana
Pojedyńczy kawałek szarlotki sypanej na talerzyku