Sposób przygotowania:
Szarlotka sypanaETAP 1:
Wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i dokładnie wymieszać a następnie podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste to można odcedzić trochę z soku, jeśli natomiast są bardzo suche to można dolać trochę soku jabłkowego. Trzeba się tu kierować wyczuciem. Ja z reguły ani nie dolewam soku ani nie odciskam z soku i jest ok. Jabłka wymieszać z cynamonem.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać pierwszą część składników sypkich i trochę wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, wysypać równomiernie drugą część składników sypkich, położyć drugą część jabłek i wysypać trzecią część składników sypkich. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła.
Ciasto piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.