SUPERPRZEPIS

Bułeczki supełki

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bułeczki supełki Więcej zdjęć (2)

Bułeczki supełki z dodatkiem masła czosnkowo-pietruszkowego są pyszne. Idealne jako pieczywo do sałatki.

Składniki:

Bułeczki supełki

 

 

  • Na posmarowanie:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

  • Składniki na smarowidło:
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bułeczki supełki

Etap 1

Bułeczki supełki
Na początek przygotowujemy rozczyn w miseczce.

Przygotowujemy rozczyn z pół szklanki ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżki cukru i drożdży.

Etap 2

Bułeczki supełki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i resztę składników.

Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, płatki owsiane, i resztę składników na ciasto, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie pozostawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia objętości.

Etap 3

Bułeczki supełki
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na 15 części.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na 15 części, kształtujemy z nich wałeczki i zawiązujemy luźne supełki.

Etap 4

Bułeczki supełki
Masło mieszamy z pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Masło mieszamy z pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę tak aby powstało smarowidło.

Etap 5

Bułeczki supełki
Bułeczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Supełki najpierw smarujemy jakiem roztrzepanym z mlekiem. Następnie smarowidłem. I pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.