Sposób przygotowania:
Bułeczki supełkiEtap 1
Przygotowujemy rozczyn z pół szklanki ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżki cukru i drożdży.
Etap 2
Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, płatki owsiane, i resztę składników na ciasto, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie pozostawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Etap 3
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na 15 części, kształtujemy z nich wałeczki i zawiązujemy luźne supełki.
Etap 4
Masło mieszamy z pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę tak aby powstało smarowidło.
Etap 5
Supełki najpierw smarujemy jakiem roztrzepanym z mlekiem. Następnie smarowidłem. I pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.