monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na proste, tanie ale bardzo smaczne i wilgotne ciasto jogurtowe według mojego pomysłu, zapraszam

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek

 

  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 70 g margaryny tortowej
  • 1,5 jabłka
  • 2 łyżki śniadaniowych chrupek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Odłożyć na bok. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt,dodać cukier, syrop klonowy oraz jajko. Wymieszać do połączenia składników. Dodać margarynę i ponownie wymieszać. Partiami dosypywać suche składniki i mieszać ale tylko po połączenia składników. Przełożyć do formy. Jabłko obrać i pokroić na cienkie plastreki. Ułożyć je na cieście dosyć gęsto. Chrupki przełożyć do woreczka i mocno je pokruszyć. Następnie posypać nimi wierzch ciasta. Piec około 35 minut w 180 st. Smacznego!
Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek
ciasto jogurtowe w przekroju