Sposób przygotowania:
Karkówka z pieca z serem i ogórkiemWykonanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko. Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie. Podlewamy winem i wkładamy do pieca. Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok, który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.
Mięsko nie ma być suche lecz soczyste. Po półgodzinie wyjmujemy z pieca mięsko, kładziemy po plastrze sera na całej powierzchni i do pieca na chwilkę do rozpuszczenia.
Po wyjęciu kładziemy dodatkowo po dwa plasterki ogórka i podajemy zaraz wszak rozpuszczony serek z mięskiem jest najlepszy.