lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na obiad,łatwa prosta i smaczna. Tego oczekujemy od przygotowanej potrawy,dodatki mile widziane np: ziemniaczki frytki.

Karkówka z pieca z serem i ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

Składniki:

  • karkówka 600 g
  • ser Morski 3 plastry
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku
  • miód płynny 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • ogórek małosolny 3 szt

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko. Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie. Podlewamy winem i wkładamy do pieca. Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok, który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.

Mięsko nie ma być suche lecz soczyste. Po półgodzinie wyjmujemy z pieca mięsko, kładziemy po plastrze sera na całej powierzchni i do pieca na chwilkę do rozpuszczenia.

Po wyjęciu kładziemy dodatkowo po dwa plasterki ogórka i podajemy zaraz wszak rozpuszczony serek z mięskiem jest najlepszy.

Karkówka z pieca z serem i ogórkiem
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym.Doprawiamy solą i pieprzem.
Karkówka z pieca z serem i ogórkiem
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko.
Karkówka z pieca z serem i ogórkiem
Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie.Podlewamy winem i wkładamy do pieca.