ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami to bardzo dobre danie np. na obiadokolację. Bardzo pożywne. Nie jest trudne w wykonaniu.

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

Składniki:

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

ETAP 1:

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki i zeszklić na oleju rzepakowy. Dodać umyty szpinak i dusić ok 5 min. Dodać sól do smaku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić w plastry.

Masło stopić na patelni i dodać mąkę pszenną. Krótko smażyć. Dodać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać sól i pieprz biały mielony do smaku. Łososia oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć pieprzem białym i solą.

Na spód żaroodpornego naczynia wylać trochę sosu i układać na przemian makaron, szpinak, łososia, pomidory, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę polewać sosem i posypywać serem mozzarella.

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 40 min. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem, udekorować bazylią.

Smacznego.