Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Oddzielić żółtka jaj od białek. Dodać do białek 4 łyżki zimnej wody i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę. Nadal ubijając, wsypać stopniowo cukier.Przestawić mikser na najniższe obroty i dodać pojedynczo żółtka, a następnie mieszankę z mąki pszennej, proszku do pieczenia imąki ziemniaczanej, masło i jogurt. Ciasto rozsmarować na głębokiej blasze (26 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim wydrylowane połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. -piekarnik elektryczny - 200-225 stopni C, -z obiegiem powietrza - 180 °C, -gazowy - stopień 3-4. Pieczemy ok. 30 minut. Po ostudzeniu powierzchnię ciasta smarujemy bezbarwną glazurą i ew. możemy posypać skórką startą z cytryny lub limetki.
misia53
Sarenka
Natala1210
Doro
iwi69
donia