2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jogurtowe z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Najprostsze ciasto pod słońcem z dodatkiem jogurtu greckiego i soczystych truskawek,posypane kruszonką najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka,zachęcam do wypróbowania!

Jogurtowe z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe z truskawkami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml oleju
  • 55 dag truskawek świeżych

 

 

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Jajka wbić do miski wsypać cukier i cukier waniliowy ubijać na puszystą prawie białą pianę,wlać olej dodać jogurt i zmiksować na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać-ciasto jest dość gęste.Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 23/39 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Truskawki umyć usunąć szypułki osuszyć większe przekroić na połówki a małe poukładać w całości na cieście,składniki kruszonki wyrobić w palcach posypać ciasto.Wsadzić do piekarnika i piec około 45 minut.Studzić przy uchylonych drzwiczkach zimne oprószyć cukrem pudrem.
Jogurtowe z truskawkami i kruszonką
jajka ubijamy z cukrami do białości...........
Jogurtowe z truskawkami i kruszonką
następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy
Jogurtowe z truskawkami i kruszonką
wylewamy ciasto do blaszki wykładamy truskawki
Jogurtowe z truskawkami i kruszonką
posypujemy ciasto kruszonką pieczemy i posypujemy pudrem