Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To taki sernik bez sera :) Za to z jogurtów greckich. Wychodzi pyszny, ma zwartą, lecz delikatną konsystencję. Polecam.

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich

 

  • 1200 g jogurtu greckiego gęstego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3/4 kostki roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich

Przygotowanie tortownicy:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich
Tortownica wyłożona papierem do pieczenia (samo dno)

Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z wierzchu tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową, a boki wysmarować masłem.

Przygotowanie ciasta:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich
Zmiksowana masa serowa z jogurtów na sernik

Jogurt grecki przełożyć do miski, wbić jaja, wlać masło i dodać pozostałe składniki prócz brzoskwiń. Dokładnie zmiksować.

Przygotowanie brzoskwiń:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich
Drobno pokrojone brzoskwinie do sernika

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.

Pieczenie:

Jogurtowiec- ciasto z jogurtów greckich
Sernik na jogurtach greckich przed upieczeniem

Masę wlać do tortownicy, na wierzchu wyłożyć brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 90 minut. Zostawić na pół godziny w zamkniętym piekarniku po upieczeniu, następnie kolejne pół godziny studzić w lekko uchylonym. Po ostudzeniu sernik przełożyć do lodówki i schładzać kilka godzin, a najlepiej całą noc. Życzę smacznego!