kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Jogurtowiec na biszkoptach z bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na tani i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z bananem. Ciasto jest proste do zrobienia. Polecam na deser.

Jogurtowiec na biszkoptach z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec na biszkoptach z bananem

 

  • 0,5 jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki z czubkiem żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki z czubkiem cukru pudru
  • 1 średni banan
  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki ( na 0,5 l )
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • tortownica o średnicy 18 cm
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec na biszkoptach z bananem
Do szklanki wrzącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy. W międzyczasie folią wkładamy tortownice i układamy w niej biszkopty.

Do miski przekładamy jogurt i wsypujemy cukier oraz wlewamy letnią żelatyną, dokładnie mieszamy i przelewamy do blaszki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, układamy na steżonej masie jogurtowej i wlewamy ostudzoną galaretkę.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Jogurtowiec na biszkoptach z bananem
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy.
Jogurtowiec na biszkoptach z bananem
Biszkopty wkładamy do tortownicy wyłożonej folią.
Jogurtowiec na biszkoptach z bananem
Składniki na masę jogurtową wkładamy do miski i mieszamy.
Jogurtowiec na biszkoptach z bananem
Na steżoną mase układamy banana i wlewamy galaretkę.