Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto pychotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto znane również pod nazwą Pani Walewska. To delikatna, słodziutka beza, kruche ciasto i dżem porzeczkowym.

Ciasto pychotka

Składniki:

Ciasto pychotka

Składniki na kruche ciasto (blacha 25x35 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ponadto:

Masa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto pychotka

Kruche ciasto:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą umieścić na stolnicy. Dodać masło i całość posiekać. Na samym końcu dołożyć żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągnąć i podzielić na dwie części.

Beza:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, a na koniec wmieszać łyżką drewnianą skrobię ziemniaczaną.

Każdą z części ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia dostosowanym do wielkości blaszki. Posmarować dżemem porzeczkowym, na to wyłożyć po połowie bezy i posypać orzechami włoskimi posiekanymi drobno.

Piec razem (chyba, że nie mamy możliwości to piec osobno ) w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.

Masa:

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i żóltka. Gdy mleko z cukrem będzie się gotować, dodać żółtka z obiema mąkami i gotować jak budyń. Przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na biały puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na samym końcu według uznania dodać likier Amaretto bądź olejek migdałowy.

Przełożyć oba placki.