Sposób przygotowania:
Ciasto pychotkaKruche ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą umieścić na stolnicy. Dodać masło i całość posiekać. Na samym końcu dołożyć żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągnąć i podzielić na dwie części.
Beza:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, a na koniec wmieszać łyżką drewnianą skrobię ziemniaczaną.
Każdą z części ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia dostosowanym do wielkości blaszki. Posmarować dżemem porzeczkowym, na to wyłożyć po połowie bezy i posypać orzechami włoskimi posiekanymi drobno.
Piec razem (chyba, że nie mamy możliwości to piec osobno ) w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
Masa:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i żóltka. Gdy mleko z cukrem będzie się gotować, dodać żółtka z obiema mąkami i gotować jak budyń. Przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na biały puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na samym końcu według uznania dodać likier Amaretto bądź olejek migdałowy.
Przełożyć oba placki.
redakcja
Natalia Skóra
Oj tak, jest pyszne! ;) dziękuję za tak miłe słowa ;)