Sposób przygotowania:
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem
Myjemy i obieramy porzeczki oraz jabłka. Jabłka kroimy na cząstki. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu mieszamy jaja, olej, jogurt, szczyptę soli i cukier brązowy. Dodajemy starta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Wlewamy masę płynną do sypkich , mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto porzeczkami, wciskamy cząstki jabłek po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni do chwili aż ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut. Po ostudzeniu posypujemy odrobiną cynamonu (jeśli lubisz) i cukru pudru po czym kroimy na kawałki.
reanja
jaNina
Dziękuję bardzo za miłe słówko :)