Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Jogurtowiec z rabarbarową galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i lekkie ciasto, idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. Masa rabarbarowa świetnie się komponuje z rabarbarową galaretką. Ciasto mojego autorstwa.

Jogurtowiec z rabarbarową galaretką

Składniki:

Jogurtowiec z rabarbarową galaretką

Mus rabarbarowy

Masa jogurtowo-rabarbarowa

  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 szkl. musu rabarbarowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 2 śnieżki w proszku
  • 3/4 szkl. cukru pudru

Galaretka rabarbarowa

Spód

  • biszkopty okrągłę

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z rabarbarową galaretką

Mus rabarbarowy

Rabarbar, myjemy. Kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, zalewamy 2 szkl. wody wsypujemy cukier i gotujemy do rozpadnięcia rabarbaru.

Masa jogurtowo-rabarbarowa

Żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl. gorącego musu, studzimy. Jogurt ubijamy wraz ze śnieżkami i cukrem, do ubitej masy dodajemy mus rabarbarowy. Masę jogurtową odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Tortownicę wykładamy biszkoptami i wylewamy masę. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretka rabarbarowa

Żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl. gorącego musu, dodajemy cukier, mieszamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Przed podaniem schładzamy całą noc w lodówce.