czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Drożdżówki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe, a do tego świeże, sezonowe owoce, to połączenie, którego nie może zabraknąć na moim stole.

Drożdżówki z owocami

Składniki:

Drożdżówki z owocami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z owocami
Zaczyn: świeże drożdże połączyć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z mąką. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wylać przygotowany zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn będzie pulchny dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. W razie potrzeby można dodać mąki lub dolać mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Miseczką wyciąć okrągłe placki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. drożdżówki posmarować roztrzepanym białkiem i na każdej ułożyć kawałki jabłek i truskawek. Wierzch udekorować kruszonką.

Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.