Sposób przygotowania:
Drożdżówki z owocami
Zaczyn: świeże drożdże połączyć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z mąką. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wylać przygotowany zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn będzie pulchny dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. W razie potrzeby można dodać mąki lub dolać mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Miseczką wyciąć okrągłe placki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. drożdżówki posmarować roztrzepanym białkiem i na każdej ułożyć kawałki jabłek i truskawek. Wierzch udekorować kruszonką.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy zaczyn będzie pulchny dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. W razie potrzeby można dodać mąki lub dolać mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Miseczką wyciąć okrągłe placki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. drożdżówki posmarować roztrzepanym białkiem i na każdej ułożyć kawałki jabłek i truskawek. Wierzch udekorować kruszonką.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.