BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smaczne i orzeźwiające. Lubiane przez dorosłych jak i dzieci . Polecam do południowej kawusi.

Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

 

  • galaretki różnokolorowe 3 op,
  • jogurt naturalny gęsty 800 ml,
  • śmietana 18 % 600 ml,
  • mleko 100 ml,
  • żelatyna spożywcza 4 duże łyżki,
  • cukier 2 - 3 łyżki pudru,

Sposób przygotowania:

Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (400 ml na 1 galaretkę). Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej). Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji).

Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami.



Rada;

Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm.
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Gsalaretki rozpuszczamy w gorącym wrzątku,odstawiamy do całkowitego stężenia,następnie kroimy w kostkę
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Do całości dodajemy stężone pokrojone galaretki delikatnie mieszamy do połączenia składników
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kek-sówki
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Wkłądamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc