Sposób przygotowania:
Chlebki na zakw. z ryżem i prażoną cebul
Wodę zagotować z solą. Do wrzątku wsypać ryż i ugotować go do miękkości. Odcedzić, odcieknąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.W rondelku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w mała kosteczkę, oprószyć mąka i usmażyć na złoto w głębokim oleju. Na ręczniku papierowym odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu i również pozostawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać cukier i sól i drożdże. Rozetrzeć je w placach razem z mąką. Wsypać ryż i cebulkę, wymieszać. W drugiej misce wymieszać zakwas z olejem i wodą. Mieszankę przelać do miski z mąka. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki,ale będzie lekko "mokre". Posypać je od góry delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na jakąś godzinę. Powinno urosnąć przynajmniej dwukrotnie.Piekarnika rozgrzać do 200 st. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować okrągły chlebek i układać je na blasze wyłożonej papierem. Przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebki wodą. Piec około 55-60 minut w piekarniku góra-dół. Po tym czasie wyłączyć grzałki piekarnika i pozostawić chlebek jeszcze 5 minut. Potem uchylić drzwiczki piekarnika na około kwadrans i pozostawić chlebek. Po tym czasie wyjąć pieczywo i dokładnie ostudzić. Smacznego!