Sposób przygotowania:
Sernik na okrągło
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ciasteczka w czekoladzie i delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy, wyjmujemy tortownicy i wykładamy na paterę (ja zawsze biszkopt odwracam i spód biszkoptu staje się górą). Zakładamy obręcz do zimnych deserów lub bok tortownicy. Masa serowa: Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową i sok z cytryny; całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do masy serowej jogurt i wszystko miksujemy, następnie dodajemy ubite białka miksując na niskich obrotach. Do żelatyny przekładamy 1-2 łyżki masy serowej (wymieszać) i dopiero ją wlewamy do masy serowej ciągle ubijając. Masę serową wlewamy na biszkopt, powierzchnię wyrównujemy i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia. Część soku wiśniowego zagotowujemy i rozpuszczamy w nim 3 płaskie łyżeczki żelatyny, gdy żelatyna się rozpuści dolewamy pozostały sok wiśniowy. Galaretkę wiśniową wylewamy na dużą tacę posmarowaną olejem (ja wykorzystałam silikonową formę do tarty) i odstawiamy do stężenia w zimne miejsce. Z galaretki wycinamy kółka różnej wielkości (można wykorzystać kieliszki i szklanki) i kładziemy na stężałej masie serowej. Z soku z cytryny, wody (do uzupełnienia soku do 200 ml), cukru, pozostałej żelatyny w taki sam sposób ja wiśniową galaretkę przygotowujemy galaretkę cytrynową. Chłodną galaretkę wlewamy na sernik z wiśniowymi kółkami i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz. SMACZNEGO!
edytaha
zewa
Elficzna