Sposób przygotowania:
Sernik z jogurtu greckiego
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.
Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do tortownicy. Zapinamy obręcz tortownicy. Na biszkopcie kładziemy czereśnie z rumu, pozostawiając 14-16 sztuk do dekoracji.
Masa jogurtowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do jogurtu dajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową i budyń; wszystko chwilę miksujemy. Wlewamy chłodną margarynę ciągle miksując. Do masy jogurtowej dajemy ubite jajka delikatnie mieszając. Masę wlewamy na biszkopt z czereśniami. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony sernik przekładamy na paterę i dekorujemy pozostawionymi czereśniami. SMACZNEGO!
Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do tortownicy. Zapinamy obręcz tortownicy. Na biszkopcie kładziemy czereśnie z rumu, pozostawiając 14-16 sztuk do dekoracji.
Masa jogurtowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do jogurtu dajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową i budyń; wszystko chwilę miksujemy. Wlewamy chłodną margarynę ciągle miksując. Do masy jogurtowej dajemy ubite jajka delikatnie mieszając. Masę wlewamy na biszkopt z czereśniami. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony sernik przekładamy na paterę i dekorujemy pozostawionymi czereśniami. SMACZNEGO!
Ma-Gosia