iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jogurtowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przepyszny i mocno jagodowy deser jest idealny na upalne dni bo nie tylko jest zimny i orzeźwiający, ale jego przygotowanie nie przewiduje piekarnika.

Jogurtowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy torcik

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy torcik
4 łyżki żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody i przestudzić. Jagody zmiksować na mus i wymieszać z cukrem i przestudzoną żelatyną, następnie cały czas mieszając wlać jogurt i po dokładnym ubiciu odstawić, aby troszkę zgęstniało.Dno okrągłej formy około 20 cm średnicy wyłożyć biszkoptami i wylać na nie gęstniejącą masę jogurtową, odstawić do zastygnięcia. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną, ubitą śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę jogurtową i po wierzchu posypać grubą warstwą jagód jeszcze raz wstawić do lodówki, aby całość dokładnie zastygła.
Jogurtowy torcik
Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkopcikami.
Jogurtowy torcik
Jagody po opłukaniu zmiksować na mus.
Jogurtowy torcik
Cały czas mieszając do jagód dodawać jogurt.
Jogurtowy torcik
Kiedy warstwa jagodowa zastygnie posmarować bitą śmietaną.

Tagi:

biszkopt