kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Torcik jogurtowo owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mój sylwestrowy torcik na zimno...

Torcik jogurtowo owocowy

Składniki:

Torcik jogurtowo owocowy

 

  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki (cytrynowa i agrestowa)
  • 1 słoik musu mirabelkowego
  • 1 paczka rodzynek sułtańskich
  • 1 torebka owoce kondensowane
  • 1 banan
  • 2-3 mandarynki
  • gruszki z syropu
  • 1 jogurt naturalny 400 g
  • 1 śmietanka 30 % 200 g
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowo owocowy
Wcześniej przygotować sobie – rozpuścić cytrynową galaretkę w niecałej szklance gotującej wody i po ostudzeniu wymieszać ze szklanką musu mirabelkowego, powlewać do małych pojemniczków (ja użyłam po małych jogurtach dla dzieci). I odstawić w chłodne miejsce żeby się ścięło. Jak już będzie gotowe możemy przystąpić do wykonania ciasta. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić. Wycisnąć sok z cytryny. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żelatyną i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i jak masa jogurtowa zacznie gęstnieć, połączyć z ubitą śmietaną. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, następnie banana pokrojonego i skropionego sokiem z cytryny. Posypujemy rodzynkami wcześniej sparzonymi . posypać też owocami skondensowanymi. Na to wylewamy masę jogurtową i wsuwamy w nią galaretki z musu mirabelkowego i wystawiamy w chłodne miejsce aby się ścięło. Następnie na wierzch przybieramy mandarynkami, gruszkami z syropu i zalewamy galaretką agrestową. Wystawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Tagi:

biszkopt