Sposób przygotowania:
Jogurtowy tort z kiwi
Zagnieść ciasto z masła, mąki, cukru, skórki z cytryny, proszku do pieczenia i soli. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180'C.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz 15 minut a potem ostudź.
Rozpuść żelatynę. Następnie zetrzyj skórkę sparzonej cytrynki i wyciśnij sok. Skórkę, sok z cytryny i cukier dodaj do jogurtu, mieszając. Wciąż mieszając dodaj, wlewając powoli, żelatynę. Schładzaj około 30 minut. Ubij śmietanę i dodaj do tężejącej masy.
Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Weź miskę (najlepiej 3 litrową) i wyłóż nią najpierw folią, a potem plastrami kiwi. Na owoce wyłóż połowę kremu jogurtowego.
Biszkopt przekrój na dwie części, z czego jedną obkrój tak, aby był średnicy ok 24 cm (2 cm od brzegu) i ułóż na kremie. . Na biszkopt wyłóż resztę kremu jogurtowego i przykryj drugim biszkoptem. Następnie przykryj wszystko gotowym spodem. To wszystko schładzaj ok. 5 godzin. Gotowy tort wyłóż na paterę, odwracając miskę, usuń folię. Powinno powstać coś w rodzaju kopca kreta. Aby urozmaicić wygląd tortu, możesz polać wierzch warstwą jasnej galaretki. Polecam!
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz 15 minut a potem ostudź.
Rozpuść żelatynę. Następnie zetrzyj skórkę sparzonej cytrynki i wyciśnij sok. Skórkę, sok z cytryny i cukier dodaj do jogurtu, mieszając. Wciąż mieszając dodaj, wlewając powoli, żelatynę. Schładzaj około 30 minut. Ubij śmietanę i dodaj do tężejącej masy.
Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Weź miskę (najlepiej 3 litrową) i wyłóż nią najpierw folią, a potem plastrami kiwi. Na owoce wyłóż połowę kremu jogurtowego.
Biszkopt przekrój na dwie części, z czego jedną obkrój tak, aby był średnicy ok 24 cm (2 cm od brzegu) i ułóż na kremie. . Na biszkopt wyłóż resztę kremu jogurtowego i przykryj drugim biszkoptem. Następnie przykryj wszystko gotowym spodem. To wszystko schładzaj ok. 5 godzin. Gotowy tort wyłóż na paterę, odwracając miskę, usuń folię. Powinno powstać coś w rodzaju kopca kreta. Aby urozmaicić wygląd tortu, możesz polać wierzch warstwą jasnej galaretki. Polecam!