Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kabaczek faszerowany wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane .

Kabaczek faszerowany wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kabaczek faszerowany wg Buni

 

  • 2 małe kabaczki ( lub 1 duży )
  • 30 dag mięsa karkówki bez kości
  • 2 cebule
  • 5 dag ryżu
  • koperek świeży
  • sól
  • olej
  • pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • maggi w płynie
  • szczypta vegety
  • przecier pomidorowy ( użyłam 500 ml kartonik Podrawki)
  • 300 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Kabaczek faszerowany wg Buni
Ugotować al'dente ryż, odcedzić. Drobno pokroić obraną cebulę i zeszklić na łyżce oleju. Karkówkę pokroić i zmielić w malakserze. Posiekać koperek. Wymieszać mięso ,ryż, cebulę i koper, łyżkę oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i maggi. Kabaczki umyć i przekroić na połówki . Odciąć końcówki tak by połówki były równe ( odciętych kawałków nie wyrzucać ). Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami. Obrać delikatnie ze skórki. Napełnić ,, tuby" farszem . Ustawić ( ułożyć ) w garnku obok siebie. Zalać przecierem i wodą .Dodać szczyptę vegety. Wrzucić pokrojone drobno odcięte kawałki ( obrane i bez pestek). Dusić 30 minut od zagotowania. Wyjąć kabaczki i pokroić w grube plastry. Sos zagęścić mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotować. Zmiksować w malakserze. Podawać polany sosem. * Można sos zaprawić śmietanką.
Kabaczek faszerowany wg Buni
Przygotować farsz do kabaczków taki jak do gołąbków
Kabaczek faszerowany wg Buni
Kabaczki obrac ze skóry- wydrążyć-przekroić na połówki
Kabaczek faszerowany wg Buni
Ułożyć kabaczki w garnku i zalać przecierem i wodą- dusić 30 minut- wyjąć kabaczki a sos zagęścić i doprawić
Kabaczek faszerowany wg Buni
Kabaczki pokroić w plastry i podawać ułożone na sosie i posypane natką pietruszki