Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Oprószamy środek pieprzem i solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda.
Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidora pokrojonego w kostkę oraz zioła prowansalskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Nakładamy farsz do cukinii i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie oprószamy je drobno startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda.
Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidora pokrojonego w kostkę oraz zioła prowansalskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Nakładamy farsz do cukinii i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie oprószamy je drobno startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.