Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1091]

Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warto dobrze wykorzystać sezon na cukinię i przygotować je w formie faszerowanej, z kuskusem, pieczarkami, porem i pomidorem.

Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Oprószamy środek pieprzem i solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda.

Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidora pokrojonego w kostkę oraz zioła prowansalskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Nakładamy farsz do cukinii i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie oprószamy je drobno startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ.
Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda.
Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Dodajemy pokrojony miąższ cukinii oraz pomidora pokrojonego w kostkę i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę.