czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Kabaczek nadziewany mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso cielęce zmielić dwukrotnie w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki, dodać do

Kabaczek nadziewany mięsem

Składniki:

Kabaczek nadziewany mięsem

 

  • 1 nieduży kabaczek (ok 80 dag)
  • 30 dag okrawków cielęciny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 20 dag przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kabaczek nadziewany mięsem

Mięso cielęce zmielić dwukrotnie w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki, dodać do masy mięsnej razem z 2 łyżkami posiekanej pietruszki. Dokładnie wyrobic drewnianą łyżką, przyprawic do smaku solą i curry. Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Połówki kabaczka posolić, oprószyć pieprzem, napełnić masą mięsną uciskając. Ułożyć w niskim, szerokim rondlu lub w brytfannie, lekko podlać wrzącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika. gdy kabaczek się zrumieni, podlać go przecierem pomidorowym przyprawionym solą, pieprzem i curry. Przykryć i zmniejszyć dopływ ciepła. Dusić aż potrawa będzie miękka. Gotowy kabaczek wyłożyć na półmisek, polac sosem, posypać pietruszką. Kabaczek nadziewany mięsem podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek jako drugie danie obiadowe.