Sposób przygotowania:
Kabaczek nadziewany mięsemMięso cielęce zmielić dwukrotnie w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki, dodać do masy mięsnej razem z 2 łyżkami posiekanej pietruszki. Dokładnie wyrobic drewnianą łyżką, przyprawic do smaku solą i curry. Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Połówki kabaczka posolić, oprószyć pieprzem, napełnić masą mięsną uciskając. Ułożyć w niskim, szerokim rondlu lub w brytfannie, lekko podlać wrzącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika. gdy kabaczek się zrumieni, podlać go przecierem pomidorowym przyprawionym solą, pieprzem i curry. Przykryć i zmniejszyć dopływ ciepła. Dusić aż potrawa będzie miękka. Gotowy kabaczek wyłożyć na półmisek, polac sosem, posypać pietruszką. Kabaczek nadziewany mięsem podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek jako drugie danie obiadowe.
Gość
akwaterma