Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kabaczki nadziewane pieczarkami

         
ocena: 2/5 głosów: 4

Kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć

Kabaczki nadziewane pieczarkami

Składniki:

Kabaczki nadziewane pieczarkami

 

  • 4 średnie kabaczki (ok 1 kg)
  • 250 g pieczarek
  • 1,5 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl gęstej śmietany
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • natka pietruszki
  • łyżka tłuszczu do polania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kabaczki nadziewane pieczarkami
Kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć środki, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć. Następnie połączyć z tartą bułką, chrzanem, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Napełnić kabaczki, polać tłuszczem i upiec w gorącym piekarniku skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia wlać doprawioną śmietanę.