Sposób przygotowania:
Kabaczek nadziewany (Włochy)
Kabaczek obrać i włożyć do gotującej, osolonej wody na 3-4 minuty. Wyjąć, osuszyć i przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć. W makutrze przygotować farsz: utrzeć filety anchois, miąższ z kabaczka (jeżeli pestki nie są jeszcze zbyt duże i twarde), posiekane pieczarki, drobno pokrajany bekon, parmezan, zioła, namoczone i wyciśnięte grzanki, 2 żółtka. Wszystko przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tym farszem napełnić wydrążone kabaczki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. po wierzchu posypać tartą bułką zmieszaną z tartym serem, pokropiś olejem i wstawić na ok 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 st.