xorcio

xorcio

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kabaczek nadziewany (Włochy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2848

Kabaczek obrać i włożyć do gotującej, osolonej wody na 3-4 minuty. Wyjąć, osuszyć i

Kabaczek nadziewany (Włochy)

Składniki:

Kabaczek nadziewany (Włochy)

 

  • 1 młody kabaczek (ok 1 kg)
  • 2 grzanki z bułki namoczone w mleku
  • 6 pieczarek
  • 3 filety anchois
  • 3 plastry bekonu
  • 5 łyżek parmezanu
  • 5 łyżek tartego ementalera
  • po 1 łyżeczce majeranku, bazylii i pietruszki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kabaczek nadziewany (Włochy)
Kabaczek obrać i włożyć do gotującej, osolonej wody na 3-4 minuty. Wyjąć, osuszyć i przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć. W makutrze przygotować farsz: utrzeć filety anchois, miąższ z kabaczka (jeżeli pestki nie są jeszcze zbyt duże i twarde), posiekane pieczarki, drobno pokrajany bekon, parmezan, zioła, namoczone i wyciśnięte grzanki, 2 żółtka. Wszystko przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tym farszem napełnić wydrążone kabaczki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. po wierzchu posypać tartą bułką zmieszaną z tartym serem, pokropiś olejem i wstawić na ok 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 st.