Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kabaczek po grecku

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3619

Kabaczek obrać, przeciąć wzdłuż, wydrążyć pestki i włókna, zetrzeć na

Kabaczek po grecku

Składniki:

Kabaczek po grecku

 

  • 1 kg kabaczka
  • 1/2 kg pomidorów
  • 4 spore cebule
  • 1 mała ostra papryka
  • 1 płaska łyzeczka mielonej papryki
  • sól
  • 1 płaska łyzeczka cukru
  • 3/4 szkl oleju sojowego

Sposób przygotowania:

Kabaczek po grecku
Kabaczek obrać, przeciąć wzdłuż, wydrążyć pestki i włókna, zetrzeć na jarzynowej tarce. Drobno pokrajaną cebulę poddusić w oleju nie rumieniąc, dodać kabaczek, drobno pokrajaną paprykę i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez około 1/2 godziny dusić. Następnie dodać podduszone i przetarte pomidory i dusić jeszcze 10 minut. Można podawać na gorąco do ryżu lub do klusek, albo jako sałatkę na zimno.

Tagi:

kabaczki