asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

kabaczki po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis na smażone kabaczki w sosie

kabaczki po grecku

Składniki:

kabaczki po grecku

 

  • 40 dag kabaczka
  • olej
  • 5 dag selera
  • 15 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

kabaczki po grecku
Kabaczki obrać i umyć pod bieżącą wodą. Pokroić je w plastry o grubości ok 1 cm. Posolić z dwóch stron i obsmażyć na oleju na patelni. Sos: seler, marchew, pietruszkę, cebulę umyć dokładnie pod wodą i obrać, pietruszkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Cebulę,seler drobno posiekać nożem. Posiekane jarzyny(marchew, pietruszkę) i seler i cebulę dusić na oleju (4łyżki), dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier, pieprz, sól. Lekko podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 20 min sos zdjąć z ognia. Kabaczki polewamy przygotowanym sosem. Najlepiej podawać z ziemniakami i pieczywem.

Tagi:

kabaczki