Sposób przygotowania:
Kabaczki z koncentratem pomidorowym
Duże kabaczki obrać, mniejsze mogą być ze skórką, tylko dokładnie kabaczki wyszorować i opłukać.
Podzielić na połowę, za pomocą łyżeczki usunąć środek z pestkami. Pokroić na małe kawałki, lekko posolić. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło, poddusić do miękkości.
Przygotować sos:
z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać koncentrat rozprowadzony wodą z "jarzynką", zagotować. Zaciągnąć sos śmietaną, doprawić solą, cukrem i papryką. Kabaczki przełożyć do salaterki, polać sosem, posypać posiekanym koperkiem.
Podzielić na połowę, za pomocą łyżeczki usunąć środek z pestkami. Pokroić na małe kawałki, lekko posolić. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło, poddusić do miękkości.
Przygotować sos:
z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać koncentrat rozprowadzony wodą z "jarzynką", zagotować. Zaciągnąć sos śmietaną, doprawić solą, cukrem i papryką. Kabaczki przełożyć do salaterki, polać sosem, posypać posiekanym koperkiem.