renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłka i cebula tworzą wyśmienity sos, który podkreśla smak delikatnej kaczej wątróbki. Świetne połączenie smaków.

Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą

 

  • 8-10 wątróbek kaczych
  • 1-2 cebul
  • kilka jabłek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • gałązka lubczyku

Sposób przygotowania:

Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą
Wątróbkę oczyszczamy , płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w dowolny sposób. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy wątróbkę, obsmażamy z obu stron i następnie dodajemy cebulę i jabłka i dusimy pod przykryciem, aż powstanie sos. Przed podaniem posypujemy posiekanym lubczykiem i lekko solimy.
Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą
Wątróbkę oczyszczamy i myjemy, odsączamy z wody.
Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą
Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w dowolny sposób.
Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą
Wątróbkę podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą
Następnie dodajemy jabłka i cebulę, dusimy pod przykryciem.