Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kacze wątróbki w sosie jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sposób na drobiową wątróbkę.

Kacze wątróbki w sosie jabłkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kacze wątróbki w sosie jabłkowym

 

  • 5 sztuk kaczych wątróbek
  • 2 jabłka
  • 1 niewielka cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól,pieprz, slodka papryka

Sposób przygotowania:

Kacze wątróbki w sosie jabłkowym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki (jabłko powinno być twarde), drugie jabłko potrzebne do dekoracji Obrane ze skórki jabłko kroimy w cząstki (bez gniazd nasiennych), cebulę kroimy w piórka, wątróbkę kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy maslo i przesmażamy na nim wątróbkę, po 2 minutach dodajemy cebulę i jabłko, a po kolejnych kilku minutach podlewamy całość wodą. Kiedy wątrobka i pozostałe składniki są już miękkie dolewamy śmietankę, chwile smażymy aby sos zgęstniał - doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką, mieloną papryką. Podajemy z cząstkami świeżego jabłka
Kacze wątróbki w sosie jabłkowym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Kacze wątróbki w sosie jabłkowym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki i kroimy je
Kacze wątróbki w sosie jabłkowym
po 2 minutach dodajemy cebulę i jabłko, .