Sposób przygotowania:
Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkamiPrzygotowanie udek
Udka z kaczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nacinamy skórkę, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie kaczkę smażymy na patelni - zaczynamy. Udka z kaczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nacinamy skórkę, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
Smażenie
Następnie kaczkę smażymy kilka minut na patelni - zaczynamy od suchej, zimnej patelni,od strony skórki, następnie, gdy wytopi się tłuszcz, zmieniamy stronę.
Sos
Kaczkę zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.
Do tłuszczu wytopionego z udek wlewamy cydr, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili.
Podgrzewamy chwilę razem.
Jabłka
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w cząstki.
ETAP 5:
Udka z kaczki wraz z jabłkami przekładamy do naczynia do pieczenia wysmarowanego tłuszczem. Wlewamy sos.
Pieczemy - pierwsze 15 minut w 200 st.C, potem 60 minut w 160 st.C i ostatnie 15 minut w 200 st.C.
Smacznego!