Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka z jabłkami i winem to klasyk. Równie dobrze, a nawet lepiej smakuje mięso z kaczki pieczone w cydrze jabłkowym.

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami

Składniki:

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami

 

  • 2 udka z kaczki
  • 2 duże jabłka
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania:

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami

Przygotowanie udek

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami
Udka z kaczki nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem

Udka z kaczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nacinamy skórkę, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, odstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie kaczkę smażymy na patelni - zaczynamy. Udka z kaczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nacinamy skórkę, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, odstawiamy do lodówki na godzinę.

Smażenie

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami
Kaczkę smażymy na patelni, zaczynając od strony ze skórką

Następnie kaczkę smażymy kilka minut na patelni - zaczynamy od suchej, zimnej patelni,od strony skórki, następnie, gdy wytopi się tłuszcz, zmieniamy stronę.

Sos

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami
Sos na bazie tłuszczu wytopionego z kaczki i cydru

Kaczkę zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.

Do tłuszczu wytopionego z udek wlewamy cydr, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili.

Podgrzewamy chwilę razem.

Jabłka

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami
Jabłka do łączki obieramy i kroimy na cząstki

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w cząstki.

ETAP 5:

Kacze udka pieczone w cydrze, z jabłkami
Udka z jabłkami i sosem

Udka z kaczki wraz z jabłkami przekładamy do naczynia do pieczenia wysmarowanego tłuszczem. Wlewamy sos.

Pieczemy - pierwsze 15 minut w 200 st.C, potem 60 minut w 160 st.C i ostatnie 15 minut w 200 st.C.

Smacznego!