Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą
Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje. Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam. Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą. Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut. W międzyczasie wino lekko podgrzewam dodając rozpuszczając w nim kostkę rosołową. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość). Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka. Smacznego.