Sposób przygotowania:
Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami
1. Kaczkę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i oprószamy majerankiem. Do środka kaczki wkładamy kilka połówek jabłek i spinamy kaczkę wykałaczkami.
2. Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. Od czasu do czasu kaczkę polewamy tłuszczem, który wytapia się podczas pieczenia.
3. Przed około 20 minutami zakończenia pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek jabłek i pieczemy do miękkości. Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.
2. Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. Od czasu do czasu kaczkę polewamy tłuszczem, który wytapia się podczas pieczenia.
3. Przed około 20 minutami zakończenia pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek jabłek i pieczemy do miękkości. Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.