kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kaczka z jabłkami i sosem curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniały smak i aromat piersi kaczki z jabłkami.

Kaczka z jabłkami i sosem curry

Składniki:

Kaczka z jabłkami i sosem curry

 

  • 50 dkg piersi kaczki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 30 dkg jabłek
  • 3 dkg prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka zasmażki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami i sosem curry
Kroimy marchewkę i cebule w dużą kostkę.Nacinamy skórkę kaczki w kratkę,oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.Potem wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180*C.Wyjmujemy mieso na półmisek.Na tłuszczu w którym piekła się kaczka obrumieniamy cebulkę z marchewką.Wsypujemy do niej curry.Wlewamy sok jabłkowy,wino,miód i śmietanę.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.Kroimy jabłka w grube plasterki,siekamy drobno orzeszki.Wrzucamy jabłka i orzeszki do sosu.Mieszamy.Zagęszczamy mąką i znów doprowadzamy do wrzenia.Podajemy mięso pokrojone w grube plasterki, obłożone jabłkami z sosu i polane sosem.Najlepiej smakuje z ryżem.Smacznego!!!