Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana
Sprawioną kaczkę umyć osuszyć ,natrzeć w środku solą i majerankiem.Zaczynamy od nadzienia -osobno wątróbkę i bułkę moczymy a mleku-około pół godziny,odciskamy,mielimy w maszynce(z grubszymi otworkami ),dodajemy posiekaną natkę pietruszki,utarte żółtko z masłem,przyprawiamy solą,cukrem wegetą,pieprzem ,solą i tarta bułką,ubijamy pianę z białka i na koniec dodajemy do nadzienia.Kaczkę nadziewamy i dobrze zszywamy .Gotujemy 1godz i 15 min.,wyjmujemy z wody,układamy na brytfance ,polewamy marynatą z oleju i przypraw i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 1,5 godz..Na 20min.przed wyjęciem kaczki obkładamy czastkami jabłek(w skorce).Podajemy z buraczkami lub żurawiną
Eki
robertjankopp
marietta