Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Kaczkę myję, odcinam skrzydła. Nacieram solą, czosnkiem sprasowanym, majerankiem, ziołami prowansalskimi w środku i na zewnątrz. Do środka kaczki dodaję także pokrojoną cebulkę. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na noc. Kaszę gotuję w dwóch szklankach wody. Jabłka suszone kroję na mniejsze kawałki i zalewam winem. Odstawiam na godzinę. Do wystudzonej kaszy dodaję jabłka, doprawiam solą i tym farszem napełniam kaczkę. Spinam wykałaczkami, albo szpilkami. Piekę pod przykryciem tyle czasu ile waży kaczka. Około dwie godziny temp 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewam kaczę sosem który się wytworzy i wodą około szklanka w odstępach co jakiś czas.Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniała.
misia5
zbysiowa
lalunia